Mitä on digiskräppäys?

Mitä skräppäys on? Entä digiskräppäys?

Isovelikö pikkuveli?Perinteinen skräppäys (scrapbooking) on muistojen tallentamista paperiaskartelun keinoin. Skräppisivu koostuu yleensä valokuvista, tarinoinnista (journaling) ja otsikosta. Sivu koristellaan kauniilla papereilla ja erilaisilla koristeilla. Digiskräppäys (digital scrapbooking) on skräppisivun tekemistä digitaalisessa muodossa eli tietokoneella ja kuvankäsittelyohjelmalla. Tyylejä digiskräppäyksessä on on yhtä monta kuin tekijääkin, perinteisestä skräppisivusta ns. mixed mediaan. Periaatteessa diginä voi tehdä kaikkea mitä paperillakin ja valmiita tarvikkeita löytyy laidasta laitaan.

Mitä tarvitaan digiskräppäyksen aloittamiseen?
Digiskräppäyksessä tärkeimmät tarvikkeet ovat tietysti tietokone ja digikamera (tai skanneri, jolla saa paperiset valokuvat digitaaliseen muotoon). Tietokoneen lisäksi tarvitaan kuvankäsittelyohjelma, joka tukee tasoja (layers). Yleisin harrastajien käyttämä ohjelma on Photoshop Elements, mutta myös Photoshopin täysversiota käytetään. Muita käytössä olevia ohjelmia on esim. Paint Shop Pro ja ilmainen Gimp. Yleensä kaikista kuvankäsittelyohjelmista on ladattavissa 30 päivän kokeiluversio, jolloin ohjelmaa voi testata ilmaiseksi – mitään suuria investointeja digiskräppäyksen aloittaminen ei siis ainakaan heti vaadi. Nämä kuvankäsittelyohjelmat on alun perin kehitetty valokuvien käsittelyyn ja ovat siksi toiminnoissaan hyvin joustavia. Täältä löydät kuvankäsittelyohjelmien kokeiluversioita: Photoshop Elements (Mac/PC), Photoshop (Mac/PC), Paint Shop Pro (PC) sekä Gimp (Mac/PC).
Mistä löydän digitarvikkeita?
Perustyökalujen lisäksi tarvitaan digitarvikkeita kuten papereita, koristeita, fontteja… Edullisinta on tietysti tehdä skräppäystarvikkeensa itse, mutta aina tähän ei ole mahdollisuutta vaan täytyy turvautua valmiisiin tarvikkeisiin. Lähes joka digiskräppäyskaupalla on tarjolla ilmaistarvikkeita (freebies) joita lataamalla löytää omat suosikkikauppansa ja -suunnittelijansa. Eräs helppo tapa saada ilmaisia tarvikkeita on tykätä suosikkisuunnittelijoidensa Facebook sivuista ja tilata heidän uutiskirjeensä – samalla myös näkee mitä uusia maksullisia tarvikkeita suunnittelijalta on tulossa. Kun on huomannut jääneensä digiskräppäyskoukkuun, voi alkaa hankkimaan myös maksullisia materiaaleja, yleensä maksulliset kitit ovat laajempia ja niissä on enemmän valinnanvaraa. (On myös tärkeää tukea suosikkisuunnittelijoidensa työtä maksamalla siitä palkkaa eli ostamalla heidän tuotteitaan.) Esimerkkejä digitarvikekaupoista: Sweet Shoppe DesignsThe LilypadScrap MattersOscraps, One Story DownScrap OrchardScrapbook GraphicsThe DigichickPickleberrypopDesigner Digitals. Upea valikoima ilmaisia fontteja löytyy Dafontista, maksullisia laadukkaita fontteja voi ostaa esimerkiksi MyFonts.comista ja edullisempia fontteja yllämainituista skräppäyskaupoista.
Mitä tapahtuu valmiille digisivuille?
Yleensä valmiit digisivut tulostetaan valokuvan tapaan ja laitetaan skräppialbumiin, mutta halutessaan sivut voi jättää pelkästään digitaalisen muotoon ja ladata esim. Flickriin josta niitä voi katsella.
Mistä insipraatiota?
Jokaisella kaupalla on myös oma gallerianasa, mutta lisää ideoita ja inspiraatiota löytyy myös näistä gallerioista ja blogeista: Scrap StacksMy Scrapbook ArtGallery Stand Outs