Fontteja, fontteja, fontteja!

Minä rakastan fontteja! Aiemmin kirjaintarrat olivat suurin heikkouteni, nyt digiskräppääjänä en pysty vastustamaan fonttien kutsua (keräilin kyllä fontteja jo kauan ennen digiskräppäyksen aloittamista). En kuitenkaan pidä fontteja hirveän suurta määrää ladattuna läppärin kovalevylle, koska en halua hidastaa koneen toimintaa. Sen sijaan tallennan kivoja fontteja ulkoiselle kovalevylle, josta niitä voi tarpeen mukaan asentaa. Tietyt suosikkifontit ovat kuitenkin aina asennettuna ja heti valmiina käyttöön.

Osa lempifonteistani on ilmaisia, osa maksullisia. Maksullisista fonteista osa on halpoja, lähes ilmaisia, osa hieman hinnakkaampia.

Tein tilastoa sivuissani käyttämistäni fonteista ja tässä ovat yleisimmin käytetyt:

Suosikkifontit

1. Veneer Three 2. Traveling Typewriter 3. Cac Pinafore 4. ITC American Typewriter (tuli valmiiksi asennettuna koneen mukana) 5. MVB Emmascript 6. My Old Remington 7. DJB Smartypants 8. Wendy Medium LP 9. Typical Writer 10. Typenoksidi 11. DJB Tweenypopper (ei enää myynnissä :() 12. DJB Play Misty For Me 13. Arsenale White 14. Sue Ellen Fransisco 15. KG Payphone 16. KG Makes You Stronger 17. Belta 18. DJB Coffee Shoppe Espresso 19. Bohemian Typewriter 20. Spledid 66

Kuten näkyy, kahdestakymmenestä fontista lähes puolet on erilaisia kirjoituskonefontteja, joten taidan tykätä niistä erityisen paljon :)

Tarinointi on minulle tärkeä osa sivua, niin myös fontti jolla se kirjoitetaan. Yleensä valitsen fontin sivun yleisen fiiliksen mukaan – joskus asiallisen, joskus leikkisän. Kirjoitan tarinoinnin yleensä joko käsinkirjoitetulla fontilla tai kirjoituskonefontilla, päiväyksen teen hyvin usein leimasinfontilla (suosikkini on maksullinen Veneer Three, mutta ilmainen Epidemia ajaa saman asian). Tärkeää on, että tarinointi on helposti luettavissa, joten en käytä mitään hyvin koukeroisia tai koristeellisia fontteja tarinointiin.

Useimmiten käytän yhdessä sivussa useampaa fonttia, esim. tarinointiin yhtä ja sivun päiväämiseen toista, joskus kirjoitan myös otsikon fonteilla. Tarinoinnin kirjoittaminen useammalla fontilla (joidenkin sanojen tai lauseiden korostaminen) on myös eräs käyttämistäni tyylikeinoista.

Fonttiesimerkki2

Art journal sivuissa käytän usein joko kirjoituskonefonttia tai ohutta, sivuun hyvin maastoutuvaa fonttia.

Fonttiesimerkki3

Fontin koon valitsen fontin mukaan. Koska teen sivuni 12×12 koossa mutta tulostan 8×8 koossa, täytyy fontin olla tarpeeksi iso, jotta se säilyy helposti luettavana. Fontista riippuen koko on yleensä 14-18 pt. Riviväli (Leading) vaikuttaa myös paljon siihen, miltä lopullinen teksti näyttää ja kuinka helppolukuista se on.

Fonttiesimerkki4
Fonttiesimerkki5

Yleensä säädän fontin läpikuultavuuden (Opacity) 92-95%:iin jotta fontti päästäisi hieman läpi alta tulevaa paperia ja näyttäisi siten luonnollisemmalta. Varjoa en lisää fontteihin ikinä, eihän paperillekaan kirjoitetussa tekstissä ole varjoa ja pyrin mahdollisimman luonnolliseen lopputulokseen.

Mistä löydän fontteja?
Suosikkifonttisivustoni on ehdottomasti Dafont, jossa kaikki fontit on ilmaisia ja valikoima on valtava. Maksullisista fonteista pidän paljon Darcy Baldwinin fonteista, jotka ovat lähes ilmaisia nekin ja myynnissä Sweet Shoppe Designsissa. Laadukkaiden (=kalliiden) fonttien paras ostopaikka on mielestäni MyFonts jossa myös valkoima ja hintahaitari on aikamoinen.

En pidä fonteista joissa ei ole ä:tä ja ö:tä – vaikka fontti olisi kuinka hauskan näköinen, en edes lataa fontteja ilman ääkkösiä. Muuten fonteissa minulle lähes kaikki käy :) Mikä on sinun lempifonttisi? Lisään mielelläni kokoelmaani vielä jokusen…

 

5 thoughts on “Fontteja, fontteja, fontteja!

  1. Kiinnostava postaus! Vaikka en ole vielä hurahtanut digiskräppäykseen, minäkin teen tarinoinnit silloin tällöin koneella ja tykkään vanhan kirjoituskoneen tyylisistä fonteista. Käytän sellaista kuin Erika Ormig, aika samantyyppinen kuin My Old Remington, ääkköset löytyy. Kun etsin ladattavaa fonttia, valitsen usein kahdesta yhtä kivasta sen, jolla on mieleenpainuvampi nimi!!

    1. Hauska tapa valita fontti nimen perusteella :) Kirjoituskonefontteja ei voi olla koskaan liikaa, pitää varmaan ladata tuokin sinun mainitsemasi!

  2. Kiinnostava postaus! Itselläni on fontteja paljon (sanoisin että liikaa .. mutta minkäs teet). Toisaalta nykyään käytän hyvin vähän erikoisempia fontteja leiskoissani (keräilyä se tosin ei estä), tästä saanen kiittää Cathyn 10tipsforbettertype -kurssia. Nykyään käytän erikoisempia fontteja esim kortteja etc tehdessäni. Ääkkösten puuttuminen on harmillista mutta toisaalta kortteja/wordart:ja tehdessä se ei niinkään haittaa eli saatan tehdä tekstit englanniksi tai sitten mietin sanoja joissa ei ole ääkkäsiä, mulla on siis paljon fontteja asennettuna joissa ei ole ääkkösiä.

    1. Fonttien keräily on harrastus sinänsä (nimim. täällä toinen keräilijä) :) Mua ärsyttää jos fontista puuttuu ääkköset ja niinpä en enää edes lataa niitä, koska minä kirjoitan kaiken suomeksi ja silloin ä:t ja ö:t on tarpeen.

      Onko Cathyn kurssi hyvä? Ainakin Cathyn kirjassa (Clean & Simple) on mielenkiintoista asiaa fonteista. Mulla on muuten toinenkin kirja aiheesta, Brian Tippettsin Get Creative With Type… en muista olenko koskaan edes lukenut sitä, joten kiitos muistutuksesta, kaivankin kirjan esiin :)